Οι προσφυγικές πολυκατοικίες στη συμβολή των οδών Βρυούλων και Φώκαιας, με ορατά τα ίχνη από τη μάχη της Καισαριανής. Σε αυτές είχαν οχυρωθεί δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Φωτογραφία του Dmitri Kessel, 1945..

Οι προσφυγικές πολυκατοικίες στη συμβολή των οδών Βρυούλων και Φώκαιας, με ορατά τα ίχνη από τη μάχη της Καισαριανής. Σε αυτές είχαν οχυρωθεί δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Φωτογραφία του Dmitri Kessel, 1945.

.

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ - ΚΑΤΟΧΗ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ.

Σε αυτόν τον περίπατο μιλάμε για τις σημαντικές μάχες που έγιναν στην Καισαριανή κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών. Αναφερόμαστε στον σφοδρό και άγνωστο βομβαρδισμό της Καισαριανής από τις βρετανικές δυνάμεις και σημειώνουμε στον χώρο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ και της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας (Ταξιαρχία Ρίμινι). Παράλληλα, βλέπουμε τα τελευταία προσφυγικά σπίτια και μιλάμε για τις τεράστιες δυσκολίες της εγκατάστασης των Μικρασιατών στην Καισαριανή. Επίσης, κάνουμε μια σύντομη στάση στο σημείο όπου ο Θανάσης Κλάρας (Άρης Βελουχιώτης) μίλησε πρώτη φορά δημόσια για την ανάγκη δημιουργίας αντάρτικου στρατού και βλέπουμε ένα από τα σπίτια στα οποία κρυβόταν όταν πήγαινε στην Καισαριανή.

Στο τέλος επισκεπτόμαστε το μνημείο και τον χώρο εκτελέσεων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, το οποίο θα ανοίξουν άνθρωποι του δήμου ειδικά για εμάς μετά την εξασφάλιση της σχετικής άδειας.

1.     Τι ήταν τα Δεκεμβριανά; 70.000 ένοπλοι, 5.000 νεκροί, 25.000 εκτοπισμένοι σε έναν μόλις μήνα.

2.     «Μακελειό δηλαδή, να βαδίζεις και να πέφτουνε συνέχεια πτώματα». 7 Δεκεμβρίου: η κρισιμότερη μάχη των Δεκεμβριανών.

3.    18 Δεκεμβρίου 1944: Απωθώντας τα εχθρικά άρματα μάχης από την κεντρική πλατεία της Καισαριανής.

4.     «Βομβαρδίστε την Καισαριανή». Η έναρξη της μεγάλης επίθεσης των Βρετανών

5.     29 Δεκεμβρίου 1944. Η «πτώση» της Καισαριανής

Μετά το τέλος του περιπάτου θα ακολουθήσει προβολή και σχολιασμός σπάνιων φωτογραφιών στο πάρκο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής για να είμαστε σε ανοικτό χώρο.

Τόπος συνάντησης: κεντρική πλατεία Καισαριανής μπροστά από το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης (δείτε τον χάρτη στο τέλος της σελίδας)

Χώρος προβολής-συζήτησης: Πάρκο Σκοπευτηρίου Καισαριανής

Διάρκεια περιπάτου και συζήτησης: περίπου 2:30 ώρες

Αριθμός συμμετεχόντων: έως 30 άτομα.

Σε κάθε περίπατο υπάρχουν τρεις δωρεάν θέσεις για ανέργους. Επίσης δωρεάν συμμετέχουν παιδιά κάτω των 18 ετών και συνοδοί ατόμων με αναπηρία. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να στείλουν mail στο  info@athenshistorywalks.com και θα τους ενημερώσουμε σχετικά με τη συμμετοχή τους.

Οι περίπατοι βασίζονται στην έρευνα του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, Διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποιούνται από αυτόν. Στοιχεία για τους περιπάτους αντλούνται από τα βιβλία του «Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα», εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2012, «Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας», εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2014, “Οι Δωσίλογοι. Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής”, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2023 και από τη διαρκή έρευνα γύρω από τη σύγχρονη ιστορία της πόλης.

https://www.athenshistorywalks.com/photoskaisariani